Accés al contingut (Alt + 1)
Accés al menú de la secció (Alt + 2)
Inici > Espai d'Educació
Agència Catalana del consum - www.gencat.cat

Espai d'Educació

Escola del Consum de Catalunya

L'Escola del Consum de Catalunya és un servei públic gratuït creat per l'Agència Catalana del Consum de la Generalitat de Catalunya l'objectiu de la qual és afavorir la presència de l'educació del consum dins de l'àmbit educatiu català posant al servei de la ciutadania una diversitat d'activitats i oferint-li assessorament en matèria d'educació del consum.

Per què educar en consum?
Des de l'Escola del Consum de Catalunya s'opta per una educació del consum com a eina per a ajudar la ciutadania a construir la seva manera de fer, sentir i pensar.
Entenem que l'educació del consum ha de promoure la formació:

  • responsable, per a prendre consciència de les conseqüències dels actes de consum.
  • crítica, per a actuar des de l'anàlisi i la reflexió.
  • activa, per a orientar la presa de decisions i l'acció.


Què fem?
A l'Escola del Consum de Catalunya fem simultàniament docència, innovació i recerca, de manera que es configura com el Centre Permanent d'Educació en Consum, en el qual la recerca enriqueix l'acció educativa diària i afavoreix la innovació constant.

Docència
Es duu a terme diàriament en l'àmbit geogràfic català, per mitjà de tallers.
Els tallers estan dirigits a alumnat d'Educació Primària, Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat, Cicles Formatius i Educació Especial. 
També es realitzen xerrades formatives sobre educació en el consum amb associacions de mares i pares d'alumnes (AMPA), activitats en contextos d'educació no formal i formació inicial de mestres en el context universitari.

Innovació
Se centra en la recerca constant de noves vies per a introduir l'educació del consum en el currículum escolar.
S'agafen com a referents teòrics el paradigma de la complexitat, els models socioconstructivistes de l'explicació dels processos d'ensenyament-aprenentatge i la definició dels objectius en termes de competències. Pel que fa a la metodologia es treballen de manera intensa el paper de les preguntes com a motor d'aprenentatge, la incorporació de l'art dins de les activitats, les emocions i l'ús de diversitat de llenguatges i el significat i la funcionalitat dels tallers en la vida quotidiana de l'alumnat.
També s'aprofundeix en aspectes de la gestió de l'equip i en la creació de nous escenaris educatius.

Recerca
És la porta d'entrada a la comprensió del món canviant i pretén dotar d'un bagatge teòric que fonamenti la resta d'àmbits.
Actualment les línies de recerca aprofundeixen en el marc teòric i conceptual del paradigma de la complexitat. Es concreten en ell diàleg disciplinari com la manera d'abordar els fenòmens des de diferents disciplines i en els models d'educació del consum del professorat de secundària de Catalunya.
Paral·lelament, una altra línia de recerca és la investigació del coneixement dels hàbits de consum dels joves de Catalunya. Els temes tratats en els estudis realitzats són, per exemple,  la publicitat, els criteris de compra de roba, les marques, la gestió del pressupost, els drets de les persones consumidores, les noves tecnologies i la gestió de l'oci.

 

 

© 2011 Agència Catalana del Consum